Welcome

Anti Essays offers essay examples to help students with their essay writing.

Sign Up

Physical Activity Essay

  • Submitted by: marko737
  • on June 21, 2014
  • Category: History
  • Length: 583 words

Open Document

Below is an essay on "Physical Activity" from Anti Essays, your source for research papers, essays, and term paper examples.

Како физичка активност утиче на мождане активности?

Опште је познато да постоје менталне вежбе које могу да побољшају рад одређених подручја мозга и унапреде његово функционисање. Међутим,   осим менталних вежби и физичке вежбе могу да имају сличан ефекат.
Аеробне и анаеробне вежбе
      Аеробне вежбе активирају велике групе мишића при чему се додатно ангажују плућа и срце. То су, на пример, трчање, ходање, пливање, вожња бицикла, чак и плесање. За време аеробних вежби убрзава се дисање, веће количине кисеоника се уносе у организам, убрзава се рад срца и подстиче се циркулација, што у многоме доприноси општем здравственом стању и поспешује рад мозга. Осим тога, аеробне вежбе су добре и за побољшање кондиције и издржљивости.
      За разлику од аеробних, анаеробне вежбе активирају мале групе мишића кроз, на пример, дизање тегова или истезање. Истраживање спроведено у Ванкуверу у Канади 2008. године, у којем је учествовало 155 жена старости од 65 до 75 година, показала су да вежбе које оснажују мишиће повољно утичу на способност мирног решавања конфликата и на одржавање концентрације. Ове вежбе су добре и за оснаживање мишића и припремање за веће напоре.
Утицај физичких активности на расположење
      Током напорних аеробних тренинга долази до отпуштања ендорфина, хормона који представља „природну дрогу” и који изазива добро расположење. Колико је физичка активност корисна и у борби против депресије показује и истраживање које су у сарадњи спровела четири универзитета у Сједињеним америчким државама (три из Северне Каролине и један из Џорџије) 1999. године на пацијентима који пате од тешке депресије. Наиме, истраживање је обухватало четири месеца лечења и шест месеци праћења пацијената. Пацијенти су подељени у три групе, од којих је једна добијала класичне лекове за депресију, друга је била подвргнута редовним физичким вежбама, а трећа је лечена комбинацијом лекова и вежбања. Резултати су показали да је физичка активност најефикаснија терапија – не само да је...

Show More


Citations

MLA Citation

"Physical Activity". Anti Essays. 12 Dec. 2018

<http://parimatchstavki7.com/free-essays/Physical-Activity-633923.html>

APA Citation

Physical Activity. Anti Essays. Retrieved December 12, 2018, from the World Wide Web: http://parimatchstavki7.com/free-essays/Physical-Activity-633923.html