Welcome

Anti Essays offers essay examples to help students with their essay writing.

Sign Up

Hikayat Indera Nata Essay

  • Submitted by: sarazarra
  • on August 30, 2013
  • Category: History
  • Length: 711 words

Open Document

Below is an essay on "Hikayat Indera Nata" from Anti Essays, your source for research papers, essays, and term paper examples.

HIKAYAT INDERA NATA
=> Sinopsis
Indera Jenaka memberitahu bondanya, iaitu Si Batu Kembar bahawa nama sebenar Si Piatu ialah Indera Nata. Selain kehebatan dan keberaniannya bertemu dengan binatang buas, Indera Nata turut memahami dan dapat bercakap dengan binatang buas.
Dalam pengembaraan Indera Nata mencari gajah bergading emas seperti yang diarahkan oleh ayahandanya, iaitu Raja Rom, Indera Nata mendaki sebuah gunung yang tinggi. Di atas gunung itu ada sebuah rumah yang besar dan di sebelah rumah itu pula, baginda menemui tujuh orang puteri yang cantik. Semua puteri itu amat gembira akan kedatangan Indera Nata. Puteri Cendana Kesuma memperkenalkan dirinya dan semua puteri yang lain lalu menjelaskan bahawa mereka dipelihara oleh raksasa untuk dimakan apabila mereka sudah cukup besar. Puteri Cendana Kesuma turut memberitahu Indera Nata bahawa kawasan tersebut tidak didatangi oleh manusia kerana takut dimakan oleh raksasa.
Indera Nata memberitahu tujuan kedatangannya ke situ. Semua puteri itu merayu Indera Nata membawa mereka ke Benua Rom dan mereka sanggup menjadi hamba baginda asalkan Indera Nata dapat membawa mereka lari dari tempat tersebut. Puteri Cendana Kesuma mencadangkan mereka memperdaya raksasa untuk mencari gajah bergading emas.
Apabila mendengar bunyi raksasa dan isterinya pulang, Indera Nata disembunyikan oleh puteri-puteri itu di dalam peti emas. Raksasa dapat menghidu bau manusia tetapi perkara itu dinafikan oleh semua puteri. Puteri Cendana Kesuma menyuruh raksasa mencari seekor gajah bergading emas supaya hati mereka cepat membesar. Kalau hati mereka cepat membesar, maka raksasa dapat makan mereka. Pada keesokannya, raksasa pun pergi ke hutan untuk mencari gajah itu. Raksasa bertemu dengan Raja Rom yang sedang berburu bersama-sama menteri, hulubalang, dan rakyat. Raja Rom menaiki gajah bergading emas. Raksasa pun makan semua orang yang ada dan mengambil gajah bergading emas itu lalu membawa gajah itu pulang ke mahligai. Sebagai muslihat...

Show More


Citations

MLA Citation

"Hikayat Indera Nata". Anti Essays. 11 Dec. 2018

<http://parimatchstavki7.com/free-essays/Hikayat-Indera-Nata-507051.html>

APA Citation

Hikayat Indera Nata. Anti Essays. Retrieved December 11, 2018, from the World Wide Web: http://parimatchstavki7.com/free-essays/Hikayat-Indera-Nata-507051.html