Welcome

Anti Essays offers essay examples to help students with their essay writing.

Sign Up

Cerebro Vasculair Accident (Dutch) Essay

  • Submitted by: Meyouknow
  • on March 25, 2014
  • Category: College Admissions
  • Length: 1,363 words

Open Document

Below is an essay on "Cerebro Vasculair Accident (Dutch)" from Anti Essays, your source for research papers, essays, and term paper examples.

CVA

Een ongelukje in een bloedvat in de hersenen lijkt onschuldig, maar heeft grote gevolgen. Dat is een beroerte. Elk jaar overkomt het ongeveer 41.000 Nederlanders. Een beroerte is in ons land de balangrijkste oorzaak van invaliditeit. De gevolgen van een beroerte zijn zowel lichamelijk als psychosociaal: problemen met lopen, een arm die niet meewerkt, moeite met praten en karakterveranderingen om er een paar op te noemen. In dit verslag ga ik dieper in op deze aandoening.

Wat is een beroerte (CVA)?
De medische term voor een beroerte is CVA, wat staat voor ‘cerebro vasculair accident’. Letterlijk vertaalt betekent dit: een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. Daarbij beschadigt het hersenweefsel. In de meeste gevallen (80%) gebeurt dat door een verstopping in de bloedvaten (Herseninfarct) maar het kan ook door een bloeding komen (Hersenbloeding). Bij een herseninfarct komt er een verstopping in de bloedvaten waardoor het zuurstof transport wordt verhinderd, waardoor de hersendelen achter de verstopping zuurstof te kort komen en afsterven. Bij een hersenbloeding komt er een scheurtje in de bloedvaten. Dit bloed stolt op en duwt het hersenweefsel weg. Hierdoor raakt het hersenweefsel beschadigd.

Wat is een TIA?
Een TIA staat voor ‘transient ischaemic attack’. Letterlijk vertaalt betekent dat een tijdelijke hapering van de bloeddoorstroming in de hersenen. Een TIA kan een waarschuwing zijn voor een beroerte. Dankzij de waarschuwende TIA is het mogelijk iets te doen aan de oorzaak en zo te proberen erger te voorkomen. De symptomen van een TIA zijn hetzelfde, maar dan zonder blijvende gevolgen.

Gevolgen
De gevolgen van een beroerte verchillen per patiënt. Merkbaar zijn de lichamelijke beperkingen. De patiënt loopt bijvoorbeeld niet meer goed, heeft problemen met praten of kunt een arm niet meer goed gebruiken. Gevolgen die minder opvallen zijn veranderingen in het waarnemen, gedrag en vermogen om problemen op te lossen. Ook dat kunnen gevolgen...

Show More


Citations

MLA Citation

"Cerebro Vasculair Accident (Dutch)". Anti Essays. 13 Dec. 2018

<http://parimatchstavki7.com/free-essays/Cerebro-Vasculair-Accident-Dutch-599228.html>

APA Citation

Cerebro Vasculair Accident (Dutch). Anti Essays. Retrieved December 13, 2018, from the World Wide Web: http://parimatchstavki7.com/free-essays/Cerebro-Vasculair-Accident-Dutch-599228.html